Jouw mini interieurcursus over het indelen van ruimtes in jouw woning

Gepubliceerd op: 1 mei 2023

Als je een ruimte opnieuw wilt inrichten, kan het indelen van de ruimte een belangrijke stap zijn. Het indelen van een ruimte gaat over het bepalen van de beste positie voor meubels, accessoires en andere elementen, om de ruimte optimaal te benutten en een comfortabele en uitnodigende sfeer te creëren. In deze mini cursus interieurstyling geven we je enkele tips voor het indelen van ruimtes.

 

Stap 1: Analyseer de ruimte

Voordat je begint met het indelen van de ruimte, is het belangrijk om te analyseren wat de functie van de ruimte is en welke elementen er al aanwezig zijn. Denk hierbij aan de afmetingen van de ruimte, de lichtinval, deuren, ramen, stopcontacten en eventuele andere vaste elementen. Maak hierbij ook een plattegrond van de ruimte, zodat je goed kunt zien welke mogelijkheden er zijn.

 

Stap 2: Bepaal de functie van de ruimte

Bepaal wat de belangrijkste functie van de ruimte is. Is het bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of kantoor? Het is belangrijk om deze functie in gedachten te houden bij het indelen van de ruimte. Zo moet een slaapkamer een rustgevende sfeer hebben, terwijl een kantoor juist een productieve sfeer moet uitstralen.

 

Stap 3: Bepaal de indeling van de meubels

De indeling van de meubels is een belangrijk onderdeel van het indelen van de ruimte. Begin met het bepalen van de positie van de grootste meubels, zoals een bank, bed of kast. Houd hierbij rekening met de functie van de ruimte en de afmetingen van de meubels. Plaats de meubels vervolgens zo dat er een logische looproute ontstaat en de ruimte niet te vol wordt.

 

Stap 4: Maak gebruik van accessoires

Accessoires kunnen een ruimte helemaal afmaken. Denk hierbij aan kussens, gordijnen, vloerkleden en lampen. Kies accessoires die passen bij de functie en stijl van de ruimte. Zorg er ook voor dat de accessoires in balans zijn en elkaar versterken.

 

Stap 5: Maak gebruik van licht

Licht is een belangrijke sfeermaker in een ruimte. Maak gebruik van verschillende soorten verlichting, zoals plafondlampen, staande lampen en tafellampen. Houd hierbij rekening met de functie van de ruimte en zorg voor voldoende licht.

 

Stap 6: Experimenteer met verschillende indelingen

Het indelen van een ruimte is geen exacte wetenschap. Het is dan ook belangrijk om te experimenteren met verschillende indelingen en te kijken wat het beste werkt voor de ruimte. Probeer bijvoorbeeld eens een andere positie voor de bank of bed en kijk hoe dit uitpakt.

 

Stap 7: Maak gebruik van de regel van drie

Een handige regel om in gedachten te houden bij het indelen van ruimtes, is de regel van drie. Deze regel houdt in dat je elementen in groepjes van drie moet plaatsen voor een gebalanceerde uitstraling. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden bij het neerzetten van accessoires, zoals kaarsen of planten. Door deze in groepjes van drie te plaatsen, ontstaat er een harmonieuze sfeer.

Al met al is het indelen van een ruimte een belangrijke stap bij het creëren van een comfortabel en uitnodigend interieur. Door rekening te houden met de functie van de ruimte, het gebruik van meubels en accessoires, licht en persoonlijkheid, kun je een ruimte creëren die helemaal bij jou past. En door te blijven experimenteren, blijft het interieur fris en interessant.

 

Ben je op zoek naar nieuwe shutters?

Bij Van Eyck vind je de mooiste shutters, van witte shutters tot aan prachtige shutters houten. Neem snel een kijkje op de website!

Meer lezen?